Archive | makanan seimbang

Saiz hidangan yang penting bukan jenis makanan!

Ramai bertanya saya boleh tak saya makan nasi? Ke saya kena ganti roti dengan nasi. Baik sebenarnya persoalan ini memang sudah terbiasa ditanya oleh pesakit yang ingin menggantikan pengambilan nasi dengan makanan lain kerana beranggapan bahawa nasi yang menjadi sebab segala penyakit terjadi. Baiklah sebenarnya tidak ada masalah dengan nasi. Nasi adalah karbohidrat kompleks yang [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang, nak kurus0 Comments

Nak cantik atau nak sihat?

Alhamdulillah hari ada kelapangan untuk saya update blog untuk berkongsi ilmu dengan rakan-rakan sekalian. Saya sekadar berkongsi pengalaman sebagai dietititian dan ilmu yang saya ada adalah rugi jika tidak dikongsikan bersama. Ramai dikalangan kita seringkali tertanya-tanya macam mana nak kelihatan cantik? Lalu pelbagai produk kecantikan keluar dari yang sapu hingga yang makan. Sebagai dieitian pastinya [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang, nak kurus0 Comments

Amalan pemakanan untuk pesakit kanser

Pesakit kanser seringkali dikaitkan dengan makanan tertentu dan perlu dielak bagi mengelakkan kanser merebak lebih cepat. Sebenarnya apa sahaja penyakit yang kita hadapi adalah penting untuk kita kembali kepada amalan pemakanan seimbang. Pesakit kanser perlu menjalani rawatan kemoterapi dan radioterapi dimana kedua-dua rawatan ini memerlukan tambahan protein untuk menampung keperluan pesakit. Rawatan radioterapi dan kemoterapi [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan ajaib?

Asalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog makanan seimbang. Alhamdulillah sudah 2 tahun saya menulis blog ini untuk berkongsi ilmu dan pengalaman saya dalam bidang pemakanan. Apabila melihat senario masyarakat Malaysia sekarang saya agak terkilan dengan sikap segelintir pihak yang inginkan keuntungan berlipat kali ganda dengan menggelarkan sesuatu makanan itu sebagai makanan ajaib. Pelbagai [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan seimbang untuk pelajar

Asalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua pembaca blog makanan seimbang. Mulai hari ini saya ingin kerap update blog ini untuk menambah input kepada pembaca semua Baiklah hari ini saya ingin berkongsi pendapat berkenaan pemakanan seimbang untuk pelajar-pelajar sekolah terutama pelajar sekolah rendah. Pemakanan seimbang dan sihat adalah penting untuk pelajar kerana pada waktu ini mereka [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Berapa gelas air anda minum sehari?

Kita dah masuk bulan ke 2 dalam tahun 2014. Musim kemarau sekarang memang agak perit sedikit terasa dan kemungkinan besar ada masalah bekalan air. Namun bukan itu yang mahu saya nukilkan dalam blog ini tapi sekadar perkongsian tentang kepentingan pengambilan air terutama dalam musim kemarau. Air adalah penting untuk tubuh manusia dan jika dilihat pada [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan seimbang di Hari Raya?

Asalamualaikum kepada semua pembaca blog makanan seimbang. Alhamdulillah syukur kita ke hadrat Allah sebab kita masih lagi diberikan peluang untuk terus bernafas untuk terus beribadah kepadanya. Sepanjang bulan ramadan diharapnya kita semua sudah cukup bersedia untuk menghadapi 11 bulan lain mulai saat ini. Mungkin ramai sedar bahawa ramadan mengajar kita untuk menjadi lebih bersabar. Tapi [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan seimbang sedari kecil?

Alhamdulillah,hari ini 1 Mei 2013 dietitian pun cuti juga. Jadi apa nak buat pagi ni saya ucapkan selamat hari pekerja kepada semua rakan-rakan pembaca sekalian. Semalam melihat beberapa kajian yang dilakukan dibeberapa buah negara tentang cara meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan di sekolah. Beberapa bulan ni,secara tidak sengaja saya ada terlihat senario penjualan makanan di [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan seimbang oh seimbang

Ramai dikalangan kita dah tau makanan seimbang dan ramai jugak yang tak tahu lagi. Ok sebenarnya konsep makanan seimbang ni senang sahaja,makan untuk apa yang kita perlu sahaja. Ramai dikalangan kita terlalu taksub dengan makanan sehingga makan berlebihan. Sebenarnya makan secara berlebihan akan memudaratkan badan kita kerana setiap makanan yang masuk dalam badan kita akan [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Kadang-kadang

Kadang-kadang kita rasa nak kurus tapi bila tengok makanan menyebabkan kita lupa matlamat asal kita nak kurus tadi. Aduhai makanan tak salah,tapi yang salahnya adalah kita gagal jaga saiz hidangan. Contoh kita nak makan juga burger,kita kena balance menu sehari kita. Jangan lah duk bantai makanan kalori tinggi jugak untuk waktu lain. Kadang-kadang kita rasa [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Apa yang best

PING BUSUK


Hit Counter provided by Los Angeles SEO Company