Saiz hidangan yang penting bukan jenis makanan!

20 April 2014

Ramai bertanya saya boleh tak saya makan nasi? Ke saya kena ganti roti dengan nasi. Baik sebenarnya persoalan ini memang sudah terbiasa ditanya oleh pesakit yang ingin menggantikan pengambilan nasi dengan makanan lain kerana beranggapan bahawa nasi yang menjadi sebab segala penyakit terjadi. Baiklah sebenarnya tidak ada masalah dengan nasi. Nasi adalah karbohidrat kompleks yang [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang, nak kurus0 Comments

Nak cantik atau nak sihat?

15 April 2014

Alhamdulillah hari ada kelapangan untuk saya update blog untuk berkongsi ilmu dengan rakan-rakan sekalian. Saya sekadar berkongsi pengalaman sebagai dietititian dan ilmu yang saya ada adalah rugi jika tidak dikongsikan bersama. Ramai dikalangan kita seringkali tertanya-tanya macam mana nak kelihatan cantik? Lalu pelbagai produk kecantikan keluar dari yang sapu hingga yang makan. Sebagai dieitian pastinya [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang, nak kurus0 Comments

“Short cut” ke lubang kubur!

09 April 2014

Agak kasar tajuk kali ni ya? Yep memang agak kasar sebabnya market sekarang sudah banyak main kasar dengan menipu pengguna.Manusia sering mencari peluang mudah untuk mencapai cita-cita mereka tidak kira lah kesihatan,kekayaan,kebahagiaan. Namun sebenarnya kebanyakan short cut yang diberikan adalah janji palsu dan tidak berdasarkan bukti konkrit. Kurus antara topik hangat yang sering dibincangkan dan [...]

Read the full story

Posted in nak kurus0 Comments

Amalan pemakanan untuk pesakit kanser

28 March 2014

Pesakit kanser seringkali dikaitkan dengan makanan tertentu dan perlu dielak bagi mengelakkan kanser merebak lebih cepat. Sebenarnya apa sahaja penyakit yang kita hadapi adalah penting untuk kita kembali kepada amalan pemakanan seimbang. Pesakit kanser perlu menjalani rawatan kemoterapi dan radioterapi dimana kedua-dua rawatan ini memerlukan tambahan protein untuk menampung keperluan pesakit. Rawatan radioterapi dan kemoterapi [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan ajaib?

17 March 2014

Asalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog makanan seimbang. Alhamdulillah sudah 2 tahun saya menulis blog ini untuk berkongsi ilmu dan pengalaman saya dalam bidang pemakanan. Apabila melihat senario masyarakat Malaysia sekarang saya agak terkilan dengan sikap segelintir pihak yang inginkan keuntungan berlipat kali ganda dengan menggelarkan sesuatu makanan itu sebagai makanan ajaib. Pelbagai [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan seimbang untuk pelajar

19 February 2014

Asalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua pembaca blog makanan seimbang. Mulai hari ini saya ingin kerap update blog ini untuk menambah input kepada pembaca semua Baiklah hari ini saya ingin berkongsi pendapat berkenaan pemakanan seimbang untuk pelajar-pelajar sekolah terutama pelajar sekolah rendah. Pemakanan seimbang dan sihat adalah penting untuk pelajar kerana pada waktu ini mereka [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Berapa gelas air anda minum sehari?

18 February 2014

Kita dah masuk bulan ke 2 dalam tahun 2014. Musim kemarau sekarang memang agak perit sedikit terasa dan kemungkinan besar ada masalah bekalan air. Namun bukan itu yang mahu saya nukilkan dalam blog ini tapi sekadar perkongsian tentang kepentingan pengambilan air terutama dalam musim kemarau. Air adalah penting untuk tubuh manusia dan jika dilihat pada [...]

Read the full story

Posted in makanan seimbang0 Comments

Makanan seimbang untuk kekal sihat

17 January 2014

Selamat tahun baru 2014 kepada semua pembaca blog. Alhamdulillah kita masih lagi diberikan kekuatan dan kesihatan untuk terus meneruskan perjuangan kita. Di tahun baru ini pendekatan saya kepada kesihatan tetap pada tahap yang sama dimana setiap dari kita sebagai manusia perlu berbalik kepada konsep makanan seimbang untuk kekal sihat. Mana ada jalan pintas atau pil [...]

Read the full story

Posted in Uncategorized0 Comments

Gout dan diet

20 November 2013

Bila bercerita mengenai gout pasti saya akan teringat arwah ayah saya. “Izam bagi tak bagi makan udang,tapi udang kering dia tak cakap,jadi boleh lah nak makan”, ujar arwah ayah kepada ibu saya. Lalu petang itu juga ibu saya membuat panggilan kepada saya.”Sepatutnya semua udang pun ayah tak boleh makan,tinggi karang uric acid” Itu lah ujar [...]

Read the full story

Posted in Uncategorized0 Comments

Makanan seimbang untuk pesakit kencing manis atau diabetes

12 November 2013

Asalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog sekalian. Alhamdulillah sudah setahun umur blog saya ini. Ok jadi sempena setahun ini saya ingin bercerita sedikit tentang pemakanan untuk pesakit diabetes atau kencing manis. Pesakit kencing manis perlu mengawal pengambilan karbohidrat mereka agar paras gula dalam darah pesakit tidak meningkat mendadak. Kestabilan gula dalam darah adalah kunci [...]

Read the full story

Posted in karbohidrat0 Comments

Apa yang best

PING BUSUK


Hit Counter provided by Los Angeles SEO Company