Makanan Rendah Iodin?

Pernah dengar diet rendah iodin? Mungkin ada yang pernah dengar dan mungkin ada yang jarang dengar kan? Baik sebenarnya diet rendah iodin adalah salah satu diet yang diperlukan untuk pesakit yang menjalani rawatan radio iodin atau yang akan menjalankan pemeriksaan menggunakan radio iodin. Iodin berfungsi dalam pembentukan hormon thyroid. Jadi pesakit yang ada masalah kanser thyroid biasanya diperlukan untuk menjalani rawatan radio iodin.

Berapa lama diet rendah iodin ini diperlukan?

Diet rendah iodin ini diperlukan 2 minggu sebelum rawatan radio iodin atau pemeriksaan radio iodin. Kekurangan iodin dalam tubuh akan menyebabkan kelenjar tiroid berada dalam keadaan lapar dan ini akan meningkatkan penyerapan iodin apabila badan menerima radio iodin. Penyerapan yang efektif ini akan membantu keberkesanan rawatan dan pemeriksaan lebih tepat.

Apakah makanan tinggi iodin?

Makanan laut adalah antara makanan yang tinggi kandungan iodin, selain itu susu,keju,yogurt,produk tenusu,coklat,kerang, kuning telur dan rumpai laut. Makanan ini adalah antara makanan yang tinggi dengan kandungan iodin dan ianya perlu dielakkan.

Penggunaan diet rendah iodin ini mampu membantu pesakit yang menjalani rawatan radio iodin dan amalannya perlulah mendapat nasihat doktor dan pegawai dietetik bagi memastikan pesakit mendapat sumber nutrisi yang mencukupi. Semoga artikel kali ini memberi manfaat kepada anda semua.

Capture

Comments

comments

Momentum Ramadan: Makanan semasa hari raya

Alhamdulillah hari ini adalah hari ke 28 Ramadan. Ramadan bulan yang banyak mengajar kita bersabar dalam mengawal nafsu seharian. Jika dari aspek pemakanan, ramadan yang sepatutnya menjadi medan kita untuk mengawal amalan pemakanan kita secara berhemah. Jika disiang hari dibulan ramadan kita boleh mengawal diri dari tidak makan dan minum, jadi tidak salah sekiranya anda […]

Boikot dan boikot

Alhamdulillah ramai dikalangan kita sudah menyuarakan pandangan mereka dengan memboikot pelbagai jenis produk yang menyumbang kepada israel, saya ucapkan tahniah kepada anda yang bersungguh-sungguh dalam usaha ini. Di pihak saya pula makanan segera ini memang tidak patut menjadi amalan kita kerana ianya tinggi dengan kandungan kalori. Tahu tak anda sebiji burger boleh mencapai 300-800 kalori […]

Saiz hidangan yang penting bukan jenis makanan!

Ramai bertanya saya boleh tak saya makan nasi? Ke saya kena ganti roti dengan nasi. Baik sebenarnya persoalan ini memang sudah terbiasa ditanya oleh pesakit yang ingin menggantikan pengambilan nasi dengan makanan lain kerana beranggapan bahawa nasi yang menjadi sebab segala penyakit terjadi. Baiklah sebenarnya tidak ada masalah dengan nasi. Nasi adalah karbohidrat kompleks yang […]

Nak cantik atau nak sihat?

Alhamdulillah hari ada kelapangan untuk saya update blog untuk berkongsi ilmu dengan rakan-rakan sekalian. Saya sekadar berkongsi pengalaman sebagai dietititian dan ilmu yang saya ada adalah rugi jika tidak dikongsikan bersama. Ramai dikalangan kita seringkali tertanya-tanya macam mana nak kelihatan cantik? Lalu pelbagai produk kecantikan keluar dari yang sapu hingga yang makan. Sebagai dieitian pastinya […]

“Short cut” ke lubang kubur!

Agak kasar tajuk kali ni ya? Yep memang agak kasar sebabnya market sekarang sudah banyak main kasar dengan menipu pengguna.Manusia sering mencari peluang mudah untuk mencapai cita-cita mereka tidak kira lah kesihatan,kekayaan,kebahagiaan. Namun sebenarnya kebanyakan short cut yang diberikan adalah janji palsu dan tidak berdasarkan bukti konkrit. Kurus antara topik hangat yang sering dibincangkan dan […]

Amalan pemakanan untuk pesakit kanser

Pesakit kanser seringkali dikaitkan dengan makanan tertentu dan perlu dielak bagi mengelakkan kanser merebak lebih cepat. Sebenarnya apa sahaja penyakit yang kita hadapi adalah penting untuk kita kembali kepada amalan pemakanan seimbang. Pesakit kanser perlu menjalani rawatan kemoterapi dan radioterapi dimana kedua-dua rawatan ini memerlukan tambahan protein untuk menampung keperluan pesakit. Rawatan radioterapi dan kemoterapi […]

Makanan ajaib?

Asalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog makanan seimbang. Alhamdulillah sudah 2 tahun saya menulis blog ini untuk berkongsi ilmu dan pengalaman saya dalam bidang pemakanan. Apabila melihat senario masyarakat Malaysia sekarang saya agak terkilan dengan sikap segelintir pihak yang inginkan keuntungan berlipat kali ganda dengan menggelarkan sesuatu makanan itu sebagai makanan ajaib. Pelbagai […]

Makanan seimbang untuk pelajar

Asalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua pembaca blog makanan seimbang. Mulai hari ini saya ingin kerap update blog ini untuk menambah input kepada pembaca semua Baiklah hari ini saya ingin berkongsi pendapat berkenaan pemakanan seimbang untuk pelajar-pelajar sekolah terutama pelajar sekolah rendah. Pemakanan seimbang dan sihat adalah penting untuk pelajar kerana pada waktu ini mereka […]

Berapa gelas air anda minum sehari?

Kita dah masuk bulan ke 2 dalam tahun 2014. Musim kemarau sekarang memang agak perit sedikit terasa dan kemungkinan besar ada masalah bekalan air. Namun bukan itu yang mahu saya nukilkan dalam blog ini tapi sekadar perkongsian tentang kepentingan pengambilan air terutama dalam musim kemarau. Air adalah penting untuk tubuh manusia dan jika dilihat pada […]